kunstenaars woning

Gesprekken over gebruik en beeld vormden de basis voor het ontwerp van het huis, dat werkt als een kunstwerk waar kleur en materiaal samen komen. Met doordachte ruimtelijke aanpassingen is meer openheid en natuurlijk licht in de woning gebracht, wat resulteert in een sterke verbinding tussen binnen en buiten. Een ruime leefkeuken fungeert als het sociale hart van de woning en biedt direct contact met buiten, versterkt door een luifel die van binnen naar buiten uitsteekt. Een eikenhouten schuifpui over de volle breedte van de woning geeft mooi zicht op de diepe tuin. Bovendien zorgt een doordachte aanpassing van het dak en strategisch geplaatste gevelopeningen voor een overvloed aan natuurlijk licht dat het dynamische interieur levendig verandert door de dag heen. De verbouwing is grotendeels zelf uitgevoerd waarbij de meerwaarde van de kunstenaars blik tot in allerlei details zichtbaar is. Het is echt een woning geworden die past bij de mensen die er wonen.

fotografie: Mike Bink / Henny van Belkom

Woning Apeldoorn

mondhygiënistenpraktijk

Een gebalanceerde uitwerking tussen moderne en natuurlijke materialen voorkomt de gebruikelijke schone en ietwat kille uitstraling van een medische praktijk. Hierdoor ontstaat een huiselijke en warme sfeer zodat de patiënt zich beter op zijn of haar gemak kan voelen. Vanuit de behandelstoel is er direct zicht op de tuin en eenmaal in de ligstand heeft de patiënt uitzicht op mooie natuurlijke visuals die getoond worden op het plafond. Het gehele interieur is zo ontworpen dat het altijd in verhouding staat tot de patiënt. Dit maakt het mogelijk de patiënt een comfortabel gevoel te geven.

foto's: Susanne Smit

Praktijk Apeldoorn

Lalique  museum

Het Lalique Museum is in zijn geheel gewijd aan de wereldberoemde Franse juwelen- en glaskunstenaar René Lalique (1860-1945).

Sinds de opening, heeft het museum een enorme bezoekersgroei doorgemaakt: van 1.800 bezoekers in 2011 naar 62.000 bezoekers in 2019. Met de komst van het nieuwe Lalique Museum voorziet men een verdere groei naar 100.000 bezoekers op jaarbasis. Het huidige museum barst dus letterlijk uit haar voegen. Ook de museumbeleving vraagt om een totale ‘upgrading’. 

Studio Koster van Lienen (SKVL) is gevraagd om een masterplan te ontwikkelen waarin historisch erfgoed, moderne architectuur, interieurontwerp en tentoonstellings-ontwerp op een unieke en onderscheidende manier in elkaar overgaan. Met respect voor de omgeving en historische context van De Commanderij. 

Een nieuwe corridor verbindt straks het bestaande gebouw op Gasthuisstraat 8,
met De Commanderij en aanbouwen, waarin onder meer tentoonstellingsruimten, een juwelenkamer, een holografische ruimte, een werkatelier, een restaurant en een museumwinkel zullen verrijzen. Het nieuwe entreegebouw krijgt een heldere belijning en transparante uitstraling. De naam ‘LALIQUE MUSEUM’ siert straks de glazen gevel van het entreegebouw en begeleidt bezoekers, via de Kerkstraat naar de hoofdentree van het museum.

Museum Doesburg

UAF kantoor

UAF - Stichting voor Vluchteling -  Studenten is de oudste vluchtelingenorganisatie in Nederland. Door het werk wat de stichting verricht hebben vele gevluchte mensen hun weg gevonden in de Nederlandse arbeidsmarkt. Om de persoonlijke benadering en de missie van de stichting te tonen heeft SKVL verhalen en gezichten van de gevluchte mensen een plek gegeven in het interieur. Om het kantoor te voorzien van kleur is er ingespeeld op het bestaande kleurenpalet wat het gebouw te bieden had. De kleuren zijn helder en kenmerken verschillende plekken in de ruimte. Er zijn meerdere ruimtes in het kantoor waar er mogelijkheid is tot ontmoeten. Een belangrijk aspect binnen de stichting, waar wordt gewerkt volgens ‘de nieuwe manier van werken’.

foto's: Mike Bink

Kantoor Utrecht

storytelling building

Dimence is een organisatie die geestelijke gezondheidszorg biedt aan volwassenen, jongvolwassenen en ouderen. SKVL werd uitgedaagd om een plan te ontwikkelen voor de nieuwbouw vestiging te Almelo. de vraag was om naast een bewegwijzering ook een idee te ontwikkelen om het symmetrische gebouw van een zekere bezieling en identiteit te voorzien.

Om de diepgang te vatten die het gebouw door zijn functie ondergaat is op initiatief van SKVL middels brainstormsessies en workshops een verhaal ontwikkeld wat de psyche van de mens verteld. Om dit verhaal te verwezenlijken zijn een zevental illustratoren en 1 dichter geselecteerd. De vraag naar bewegwijzering en bezieling is in het proces tot een samenhangend geheel versmolten. In het verlengde van de architectuur zijn de posities voor de illustraties geanalyseerd. Door het gebouw te beschouwen als een boek is er een intiem en liefdevol verhaal verteld in de locatie Westerdok. Een storytelling building met verhalen die je raken zonder confrontatie.

In uiting gebracht dankzij illustratoren Elske Berndsen, Coert de Boe, Caroline Cracco, Ingeborg Panjer, Annemiek Pruijt, Anja Tubben en dichteres Heidi Koren.

fotografie: Vincent Nijhof

Westerdok Almelo